Zawierają ogrom drogocennych pierwiastków, witamin oraz białka, dostarczają twojemu organizmowi przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega 3, usprawniają pracę jelit, a także wspomaga cię w walce o szczupłą sylwetkę! Mowa oczywiście o znanych i cenionych nasionach chia! Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety!
Nasiona szałwii hiszpańskiej, u nas znane jako chia, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi wielu drogocennych pierwiastków, a przy okazji wspomożesz swoją walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Właściwości nasion chia
Nasiona chia zawierają dobrze przyswajalne białko, dlatego są szczególnie polecane weganom oraz wegetarianom, którzy dzięki nim mogą uzupełnić niedobory tego makroskładnika. Obfitują również w takie pierwiastki jak: cynk, żelazo, potas, wapń czy magnez oraz są skarbnicą witamin B1, B3 oraz E. Co więcej, występuje w nich więcej dobroczynnych i przeciwzapalnych kwasów omega 3, niż na przykład w łososiu atlantyckim. Ponadto korzystnie wpływają na pracę mózgu, co przekłada się na poprawę pamięci oraz koncentracji. Oprócz tego, zapobiegają chorobom serca i miażdżycy, a także obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi.
Woda z chia w walce o szczupłą sylwetkę
Nasiona chia zawierają ogrom błonnika, który oprócz tego, że usprawnia pracę jelit, dodatkowo hamuje uczucie głodu i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego też polecane są przez dietetyków, jako wsparcie w walce o szczupłą sylwetkę.
Warto przygotować chia z wodą. Konsystencja takiego napoju będzie przypominała żelowy płyn. Wystarczy nasypać wieczorem kilka łyżek nasion do szklanki, a następnie zalać je wodą, zamieszać i wstawić do lodówki. Rano pozostaje wyjąć i wypić napój.
Do mikstury możesz dodać kilka kropel limonki, cytryny, wody kokosowej lub odrobinę agawy. Taki napój wypity na czczo nie tylko doda ci energii, ale i będzie stanowił ochronną warstwę dla wrażliwego żołądka.