O włosy należy dbać nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz. W tym przypadku same suplementy i produkty pielęgnacyjne nie wystarczą. Na kondycję włosów wpływają dostarczane składniki odżywcze. Można powiedzieć, że to, co na talerzu, pośrednio przekłada się na stan i długość naszej fryzury. Poniżej kilka produktów, które warto jeść, aby mieć długie włosy!
Soczewica i ciecierzyca są roślinami strączkowymi, które zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Poleca się je spożywać, ponieważ mają dużą ilość białka, głównego budulca keratyny – a więc także włosów. Co więcej, dzięki zawartym w białku aminokwasom poprawia się struktura pasm włosowych, przez co są gładkie i lśniące.
Te produkty zawierają w swym składzie dużo cynku, miedzi i krzemu. Co więcej, zbudowane są głównie ze zdrowych tłuszczy, co bezpośrednio przekłada się na stan naszego zdrowia. Przy regularnym spożywaniu zauważysz poprawę kondycji włosów i ich szybszy wzrost.
Awokado to owoc bogaty w witaminy E, C, B6 i kwas foliowy oraz cenne aminokwasy, głównie tyrozynę. Składniki odżywcze pozytywnie wpływają na wzrost włosów, a samo awokado zawiera luteinę, która chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem.
Suszone owoce są bogate w żelazo, którego kobiety często mają niedobór. Jego brak wzmaga wypadanie pasm włosowych i osłabia ich kondycję. Dodawaj suszone owoce do codziennego śniadania, jeśli chcesz zobaczyć znaczną poprawę wzrostu włosów.
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Są nieocenionym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Jej niedobór sprawia, że włosy wolniej rosną i częściej wypadają. Co więcej, jej niska ilość w organizmie skutkuje suchością skóry głowy i łupieżem, dlatego warto zadbać o jej poziom.
Zdj. główne: Rana Sawalha/unsplash.com