Produkty na bazie roślin – po co warto sięgnąć?

30
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zarówno diety roślinne, jak i inne produkty tego pochodzenia, cieszą się niesłabnącą popularnością. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i są korzystne dla naszej planety. Po jakie warto sięgać i dlaczego?

Zioła

Dzięki zawartości składników odżywczych zioła wspomagają organizm. Przepracowanie, zmęczenie, przewlekły stres – to coraz częstsze przypadłości wielu z nas. A to wiąże się z brakiem energii, apatią czy problemami z koncentracją. W takiej sytuacji warto sięgać po produkty, które pomogą się z tym uporać. Można znaleźć takie na stronie https://zioladookola.pl/.

Na zmęczenie najlepiej stosować żeń-szeń, który zwiększa witalność i sprawność intelektualną. Poprawia się również samopoczucie. Pobudzająco działa także lukrecja gładka, cytryniec chiński oraz rozmaryn. Zioła na energię, dzięki temu, że są produktami na bazie roślin, są bezpieczne dla organizmu. Warto jednak, przed przyjmowaniem każdego z nich, dokładnie zapoznać się z jego działaniem.

Kosmetyki

Coraz więcej osób poszukuje kosmetyków stworzonych na bazie naturalnych składników i roślin. Kosmetyki organiczne, bo tak się nazywają, zawierają w swojej formule składniki pochodzenia mineralnego albo roślinnego. Ich produkcja oparta jest o oleje naturalne, ekstrakty ziołowe i rośliny zbierane z ekologicznych upraw. Kosmetyki naturalne są polecane zwłaszcza osobom ze skórą problematyczną, alergiczną i atopową. Nie zawierają one sztucznych barwników, konserwantów ani parabenów, które są typowe dla produktów masowo sprzedawanych przez koncerny kosmetyczne.

Produkty żywnościowe

Produkty na bazie roślin cieszą się coraz większą popularnością także wśród tych spożywczych. Ludzie chętniej sięgają po alternatywne produkty mięsne. Większość znanych supermarketów oferuje szeroką gamę roślinnych kiełbas, hamburgerów i innych substytutów mięsa na bazie warzyw, zbóż czy roślin strączkowych. Roślinne wersje mięs są najczęściej mniej kaloryczne, zawierają mniej tłuszczu i są wolne od cholesterolu.

Tofu

To najbardziej klasyczna alternatywa mięsa. Doceniane jest przede wszystkim jako niskokaloryczne źródło białka. Dostępne jest aktualnie w różnych wersjach, na przykład marynowane z ziołami albo przyprawami.

Białko sojowe

To bardzo tanie i łatwe do przygotowania składniki. Najczęściej soja sprzedawana jest w postaci kotletów, kostek albo granulatu. Podobnie jak w przypadku tofu, także tutaj można dodawać mieszkanki przypraw i marynaty, żeby uzyskać dowolny smak. Sprawia to, że soja jest doskonała do wegetariańskich kotletów, hamburgerów czy pulpetów.

Tempeh

To tradycyjny produkt indonezyjski. Powstaje ze sfermentowanych ziaren soi, a dzięki średniej zawartości białka i dużej zawartości błonnika może być doskonałym elementem zrównoważonej, pełnowartościowej diety.

Seitan

To białko zawarte w pszenicy. Konstystencją przypomina mięso i także jest łatwy do przyprawienia i przyrządzenia. Często stosowany jest w roślinnych wędlinach, kiełbasach czy kotletach. Można go wytwarzać samodzielnie z mąki pszennej. Przez to, że seitan jest glutenem pszennym, nie powinny go spożywać osoby stosujące dietę bezglutenową.

Białko łubinu

Podobnie jak soja, łubin jest rośliną strączkową bogatą w białko. Bardzo często używany jest do przygotowania roślinnych kebabów czy kotletów.

Orkisz zielony

To gatunek pszenicy, który zawiera dużo witamin z grupy B, magnez i fosfor. Najczęściej można go kupić pod postacią kotletów, kaszy albo śruty.

Płatki owsiane

Mogą być wykorzystane do przygotowania kotletów. Są źródłem cynku i żelaza, poza tym są dostępne w niemal każdym sklepie, w bardzo przystępnej cenie.

Fot. kerdkanno/pixabay.com

Kinga Sobczak

Zostaw komentarz

8 − one =