Wraz z nadejściem jesieni przychodzi także sezon na dynię. Do jej zalet należy to, że jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera dużo błonnika pokarmowego. To sprawia, że pomaga w odchudzaniu.
Dieta dyniowa pomaga w skutecznej utracie zbędnych kilogramów. Sama dynia jest bardzo smaczna i pozwala na dużą różnorodność potraw. Istnieje wiele zwolenniczek, które doceniają jej pozytywny wpływ na zdrowie. W artykule przedstawiamy zasady tej diety oraz zastanawiamy się, czy rzeczywiście jest to podejście, które wyjdzie nam na zdrowie.
Dynia to warzywo wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Jednym z jej atutów jest niska kaloryczność; w 100 gramach jest zaledwie około 33 kcal. Dynia wyróżnia się wysoką zawartością białka, dlatego chętnie jest wykorzystywana w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Błonnik pokarmowy wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego oraz reguluje perystaltykę jelit. Dynia od wielu lat jest ceniona także za bogactwo witamin oraz składników mineralnych.
Zawiera wiele witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za wzrost, zachowanie równowagi neurofizjologicznej i wspomagają pracę układu nerwowego. Kwas foliowy jest bardzo cenny dla kobiet, wpływa na system nerwowy i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Kwas askorbinowy, czyli witamina C jest silnym antyoksydantem, który oczyszcza organizm z wolnych rodników. Zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych i pozytywnie wpływa na odporność. W dyni są też spore ilości β-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. To ten związek jest odpowiedzialny w głównej mierze za piękny, pomarańczowy kolor miąższu tego warzywa. Związki mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor czy magnez również pełnią szereg istotnych funkcji w organizmie. Przyjmowane naturalnie w pożywieniu mają wysoką wchłanialność.
W dyni znajdują się także NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które mają dobroczynne działanie na pracę układu nerwowego. Dynia nie jest wskazana dla cukrzyków, ponieważ ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (75 IG).
Z pewnością dieta dyniowa nie należy do radykalnych, dlatego też jej efekty nie będą spektakularne. W połączeniu z treningami oraz stosowaniem się do zasad zdrowego odżywiania pomoże wyszczuplić sylwetkę i zgubić kilka kilogramów. Powolne odchudzanie ma jednak jedną wielką zaletę w postaci unikania efektu jojo. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów dieta dyniowa przyczyni się też do ogólnej poprawy zdrowia i samopoczucia, pozytywnie wpływając na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Warto pamiętać o tym, że dieta powinna być urozmaicona, dlatego dobrze wprowadzać także inne warzywa do codziennych posiłków, zastępując przykładowo smażone mięso czy wysokokaloryczne desery.
Dieta dyniowa będzie idealna na jesień i początek zimy, kiedy jest sezon na dynię. Wówczas warzywa będą dorodne, bogate we wszystkie cenne substancje odżywcze, a przede wszystkim będą najsmaczniejsze i tanie. Dieta dyniowa pomimo egzotycznej nazwy nie jest kompleksowym programem odżywiania. Polega jedynie na wprowadzaniu do codziennego zdrowego jadłospisu dań z dynią, zastępując mniej korzystne dla odchudzania produkty. Wykorzystuje się tu niską kaloryczność dyni oraz fakt, że pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Chcąc schudnąć, warto unikać ciast i innych wypieków z dynią, aby nie wzbogacać diety o niepotrzebny cukier, ponieważ z pewnością nie pomoże to przy redukcji wagi.
Przykładowy jadłospis może wyglądać w ten sposób:
Owsianka z dynią i cynamonem podawana na ciepło z łyżką jogurtu naturalnego. Do picia czarna kawa lub niesłodzona herbata.
Sałatka z dynią i serem feta. Do tego szklanka naparu ziołowego.
Gęsta, aromatyczna zupa krem z dyni, herbata owocowa.
Frytki z dyni. Herbata ziołowa.
Przepisów z dynią jest bardzo dużo. Warto potraktować tę dietę jako inspirację. Z pewnością można wprowadzić to warzywo do jesiennych posiłków, aby urozmaicić dotychczasowe potrawy i być może zmienić swoje nawyki na zdrowsze.